Despre turbine eoliene cu ax vertical

Asemenea instalatii sunt legate de constructii civile individuale inalte, blocuri etc. Ele pot fi montate pe partea superioara a unor asemenea cladiri, reusind sa acopere in buna masura consumul de energie electrica al acesteia.

Turbinele eoliene cu ax vertical sunt un tip de turbine eoliene unde arborele rotorului principal este aşezat pe verticală. Printre avantajele acestui aranjament, sunt că generatoare si cutiile de viteze poate fi plasat aproape de sol, şi că turbinele nu trebuie să se poziţioneze în vânt.

Inconveniente majore pentru modele timpurii (Savonius, Darrieus, giromill şi cycloturbine) includ cuplul pulsator care poate fi produs în timpul fiecărei revoluţii şi momentele imense de flexiune pe palete. Proiecte mai recente au rezolvat problema folosind un cuplu de torsiune de lame elicoidale aproape similare cu turbinele de apă Gorlov.


Turbina eoliana cu ax vertical

 

Turbinele verticale oferă o serie de avantaje faţă de turbine eoliene tradiţionale cu ax orizontal. Ele pot fi grupate împreună mai aproape în ferme eoliene, făcăndu-se economie de spaţiu. Acest lucru nu se produce datorită faptului că aceste turbine sunt mai mici, ci mai degrabă din cauza efectului de încetinire a aerului pe care le au turbinele orizontale, forţând designerii să le separe cu de zece ori lăţimea lor. 

Turbinele verticale sunt robuste, liniştite, omni-directionale, şi ele nu crează aşa mult stres pe structura de sprijin. Ele nu au nevoie de aşa mult vânt pentru a genera energie, astfel că se permite ca ele să fie mai aproape de sol. Fiind mai aproape de sol sunt uşor de întreţinut şi pot fi instalate pe coşuri de fum şi structuri similare înalte.

Daca pentru instalatiile eoliene cu ax orizontal industria germana si-a dovedit prioritatea, francezii se pot lauda cu realizari de varf in grupa eolienelor cu ax vertical. Astfel, firma Gual Industrie din Perpignan a dat in exploatare cateva turbine cu ax vertical care asigura o serie de caracteristici importante:
- randamente superioare cu aproape 30% fata de turbinele cu ax vertical cunoscute;
- viteza maxima a vantului pana la care sunt eficiente este de 150km/h;
- rotorul se prezinta ca o roata de moara prevazuta cu un numar determinat de cupe;
- la un ax vertical inalt de 3m, rotorul are un diametru maxim de 8m, putand asigura o putere instalata efectiva de pana la 55 kW.
Pentru alimentarea rotorului cu un flux de aer constant, acesta este canalizat intr-o coroana cu pale fixe, adica un stator, de unde si numele suplimentar de statoeoliana. Profilul palelor rotorului si ale statorului au fost definite in Laboratorul de modelare pentru mecanica fluidelor din Marsilia.

Categorii argumentate - avantajele filtrelor de apa