Despre baterii / acumulatori solari

Sistemele fotovoltaice ca si cele eoliene sau  hibride au nevoie de dispozitive speciale care sa inmagazineze energia pentru a fi folosita cand generatorul nu produce sau produce sub mai putin decat este necesar pentru consum. Cele mai des intalnite dispozitive de stocare a energiei sunt acumulatorii solari. Rolul acestor acumulator este de a pastra energia electrica produsa de generator (iradianta solara, viteza vantului). Aceasta energie poate fi utilizata pe parcursul noptii sau in perioada zilei cand viteza vantului este redusa si turbinele eoliene nu produc suficienta energie electrica.

Acumulatorii solari sunt utilizati impreuna cu sisteme fotovoltaice, eoliene sau hibride si au o constructie speciala, neavand nevoie de mentenanta. Acumulatorii suporta un numar foarte mare de cicluri de incarcare, respectiv descarcare.

Cei mai des intalniti acumulatori solari sunt cei din plumb-acid. O tehnologie mai noua folosesc bateriile Li-Ion si nichel - cadmiu (Ni-Cd) ce permit inmagazinarea unei cantitati mai mari de energie electrica , insa pretul de achizitie este foarte ridicat.

Principala optiune pentru inmagazinarea energiei o reprezinta acumulatorii din plumb-acid.  Ei au avantajul ca sunt mai ieftini si pot descarca o cantitate mare de energie intr-o perioada scurta de timp. Bateriile plumb-acid  nu necesita sa fie completate periodic cu apa sau alte metode de intretinere, deoarece supapa regulatoare (VLRA) face posibila recombinarea oxigenului si a hidrogenului ce rezulta odata cu reactiile chimice de la nivelul catodului si anodului.

Pentru a functiona corespunzator, acumulatorii trebuie sa aiba temperatura de functionare cuprinsa in intervalul -5°C - 20 °C. Temperatura totdodata influenteaza si durata de viata a bateriilor. Daca sunt folosite la temperaturi mai mari decat cele indicate mai sus, scade durata de viata a bateriilor, acelasi lucru intamplandu-se si la temperaturi mai scazute.

Datorita faptului ca au electrolitul confectionat din acid sulfuric diluat in apa, bateriile plumb-acid pot fi retinute prin efectul capilar in separatoare din fibra de sticla sau silicat de bor (baterii AGM) sau retinut in Gel (baterii cu Gel). 

Bateriile AGM au separatoarele montate foarte bine si sunt rezistente vibratii si socuri puternice, pastrand electrolitul instant chiar daca bateriile sunt rasturnate. Acumulatoarii AGM pot fi folosite si la temperaturi foarte scazute deoarece nu contin elementi care pot ingheta.

Bateriile cu Gel au acidul sulfuric retinut in Gel, iar electrolitul are forma unei mase viscoase si imobile.Aceste tipuri de baterii pot fi montate in orice pozitie. Chiar daca sunt  rezistente la temperaturi scazute, socuri si vibratii, ele  necesita tensiuni de incarcare mai mici decat bateriile din clasa lichida.

Determinarea  capacitatii unui acumulator se face in functie de puterea nominala a consumatorilor si de diagrama de consum pe intervale orare. Temepratura de lucru si perioada de descarcare determina durata de viata a bateriilor. Controlleru de incarcare este ales in functie de capacitatea si tipul acumulatorilor. Folosirea unui controller de incarcare sau invertor de baterii in mod necorespunzator poate cauza reducerea capacitatii  acumulatorilor si a duratei de viata a acestora sau chiar la distrugerea lor.

Categorii argumentate - avantajele filtrelor de apa